Review: Samsung Gear S2

Dit jaar neemt Samsung het anders aan, de grote Gear S wordt vervangen door de Gear S2 en de Gear S2 Classic. Twee kleinere smartwatches die op een echt horloge lijken. Wij bekijken de Classic-versie in deze review.Design

Datgene waar de S2 Classic echt goed in is, is een echt horloge imiteren. Op het eerste zicht heb je helemaal niet door dat de Classic een smartwatch is. Het lederen bandje heeft een stijlvolle en klassieke uitstraling. Op de rechter zijkant vinden we twee knoppen terug: de bovenste om een menutje terug te gaan en de onderste om direct naar het scherm met al je apps te navigeren. De grootste troef van de S2 is misschien wel draaibare bezel waarmee je door menu's kan scrollen, iets gelijkaardigs zagen we al bij de Apple Watch waarbij je ook met het wieltje kan scrollen.
De Gear S2 voelt stevig aan en zit comfortabel rond je pols en ziet er niet zo lomp en dik uit als vele andere smartwatches, dikke pluim hiervoor!

Scherm

Uiteraard moet je ook kunnen zien hoe laat het is en dat doe je op een 1.2" Super AMOLED paneel. Zwarte wijzerplaten komen hier zeer goed tot hun recht en ook kleuren zien er prima uit. Ook op lagere helderheid is het scherm prima leesbaar in de volle zon. Met een pixeldichtheid van 302 ppi ziet alles er op het kleine schermpje goed uit.

Prestaties

Onderin vinden we een Exynos 3250 chipset uit Samsung's eigen rekken terug die ondersteund wordt door 512 MB RAM-geheugen (zowat de standaard bij smartwatches). Deze presteert zeer goed. Het toestel is vlot in gebruik en hapert nooit. Apps openen vlot en snel switchen tussen apps gaat goed. Uiteraard dient een smartwatch geen echte zware taken uit te voeren, maar de chipset die Samsung voor de Gear S2 gebruikt heeft, heeft zeker wat overtollige rekenkracht.

Batterij

Als energiebron heeft Samsung een 250 mAh Lithium-ion accu gebruikt en die is naar onze mening net iets te klein. Je hoeft niet te vrezen dat je het einde van de dag niet haalt, maar bij licht gebruik bleef er nog zo'n 46% batterijlading over op het einde van de dag en kan je dus net geen tweede dag halen en dat is toch wel jammer.

Hartslagmeter

Net zoals de meeste andere smartwatches beschikt de Samsung Gear S2 over een hartslagmeter. Vaak wordt deze een paar keer gebruikt om te testen en dan vervolgens praktisch nooit meer te gebruiken, mede omdat je je pols moet stilhouden en dus je hartslag tijdens een inspanning niet kan gemeten worden. Bij de Gear S2 is dat net iets anders. Deze hartslagmeter werkte bij ons ook tijdens bijvoorbeeld het lopen en dat zal voor een aantal potentiële kopers misschien de doorslag geven.

Software

De software is vooral gebaseerd op het gebruik van de draaibare ring. Scrollen door menu's, switchen tussen apps... gebeurt allemaal met behulp van de ring. Vaak zien we dat dergelijke 'proefprojecten' een slechte integratie hebben en dus al snel als nutteloos aanzien worden. Echter is dat helemaal niet het geval. Samsung heeft de ring een goede integratie gegeven en we hopen dat Samsung de techniek nogmaals toe zal passen, het werkt erg fijn. Voor de rest is de software vlot, haperingen komen nauwelijks voor. Nog een fijne toevoeging vonden wij dat er een volledig toetsenbord in de software zit verwerkt mét een Nederlands woordenboek, ook in een luide omgeving kan je dus makkelijk antwoorden op een bericht of email. Echter blijft er een minpunt aan het Tizen-besturingssysteem: er zijn nog steeds weinig ontwikkelaars die apps maken. Samsung zou er goed aan doen te investeren in reclame voor het besturingssysteem.

Conclusie

De Gear S2 Classic is een zeer fijne smartwatch met vele mogelijkheden voor de gebruiker, echter hangt daar wel een stevig prijskaartje aan vast. Zijn mooie design en functionaliteit zijn dat volgens ons meer dan waard. De Gear S2 Classic is te koop voor zo'n €379

Een reactie posten