Review: Samsung Galaxy A5

Het begon allemaal in september 2014, Samsung brengt de Galaxy Alpha uit. Een mid-range toestel gemaakt van metaal. In december van dat jaar vervangt Samsung de Alpha door de A-serie. Met daarin de A3, A5 en A7. Ondertussen heeft Samsung een opvolger voor zijn A3 en A5 klaar. De A5 hebben wij eens stevig aan de tand gevoeld.
 


Design

De Galaxy A5 is een midrange toestel en dan verwacht je niet de allerbeste bouwkwaliteit, maar niets is minder waar. De randen zijn gemaakt van aluminium en het voor- en achterpaneel zijn beiden volledig van glas iets wat we ook op high-end toestellen als bijvoorbeeld de Galaxy S7 terugvinden.
Aan de rechterkant bevindt zich de powerbutton en het slot voor je SIM-kaart en eventueel een Micro-SD-kaartje. Onderaan vinden we de MicroUSB-aansluiting terug en de audioaansluiting. Op de linkerkant bevinden zich de volumeknoppen. De achterkant is zoals eerder gezegd volledig van glas en is jammer genoeg dan ook een echte vingerafdrukkenmagneet. Naast de camera vinden we daar ook nog een LED-flits terug.

Scherm

Zoals we van Samsung gewoon zijn bevat ook de Galaxy A5 een Super AMOLED scherm van 5.2 inch. De resolutie is uiteraard 1080 bij 1920 pixels. Bij deze schermen spatten de kleuren van het scherm en is zwart ook echt zwart omdat pixels individueel kunnen uitgeschakeld worden. Het scherm is zoals we gewoon zijn prachtig. Van AMOLED-schermen wordt wel eens gezegd dat ze wit als een tint van roze weergeven. Dat hadden wij bij de Galaxy A5 zeker niet. 

Camera

Achteraan vinden we een camera met een resolutie van 13 megapixel. Op de voorkant heeft Samsung er eentje van 5 megapixel geïnstalleerd. Zoals je kan zien, worden kleuren mooi weergegeven op de foto's, al zijn ze soms wat overbelicht. De camera focust snel en in de app kan je kiezen voor een PRO-modus waardoor je met alle instellingen kan spelen en zo dé perfecte foto kan maken. Al bij al beschikt dit toestel over een goede camera, uiteraard niet de beste, maar hij mag er zeker zijn in deze prijsklasse.

Prestaties

Onder de motorkap vinden we een Exynos 7580 octa-core chipset uit Samsung's eigen rekken die we ook in de onlangs geteste Galaxy View terugvonden. Deze 64-bit chipset is geklokt op 1.6 GHz en deze wordt bijgestaan door 2 GB LPDDR3 werkgeheugen. In de View heeft deze chipset zich al eens bewezen en dat is in de Galaxy A5 niet anders. Het toestel is zeer vlot in gebruik en hapert nagenoeg nooit. Wanneer je veel apps op de achtergrond hebt draaien gaat het allemaal iets langzamer, maar dat heeft volgens ons te maken met de toch nog steeds zware Touchwiz-skin en het RAM-geheugen van (maar) 2 GB.

Batterij

In het toestel bevindt zich een batterij met een capaciteit van 2900 mAh. De prestaties hiervan? Verbluffend. De gemiddelde schermtijd van een smartphone met een goede batterij ligt zo tussen de vier en vijf uur. Wel, bij de A5 zijn schermtijden van zes uur of meer geen uitzondering. Bij normaal gebruik gaat het toestel vlot twee dagen mee. Bij zwaar gebruik kom je ook zeker de hele dag toe op één batterijlading, en dan ben je meer met het toestel bezig geweest dan met andere zaken... Samsung heeft hier een topprestatie geleverd.

Vingerafdrukscanner

Zoals we tegenwoordig op de meeste high-end smartphones een vingerafdrukscanner vinden, heeft ook Samsung de A5, een midranger, er van één voorzien. Je kan tot maximaal vijf vingers instellen en de scanner is zeer accuraat en werkt zeer snel. Uiteraard doet deze knop ook dienst als homebutton, maar de feedback van de knop voelt jammer genoeg wat goedkoop aan en het lijkt dan ook alsof de knop het na relatief korte tijd al zal begeven.

Touchwiz

Zoals op elk toestel van Samsung draait de Touchwiz-skin. En het is simpel: of je houdt ervan of je vindt het maar niks. Wij zijn niet zo te vinden voor skins van fabrikanten, maar dat is uiteraard een persoonlijk zaak. Samsung heeft de laatste tijd erg hard gesleuteld aan deze skin en alles iets eenvoudiger en minder druk gemaakt. Echter vergt de skin nog steeds wat (teveel) werk van de chipset en neemt hij daarnaast ook nog eens een hele brok opslaggeheugen weg. Anno 2016 vinden wij 16 GB interne opslag gewoon te weinig.

Conclusie

De Galaxy A5 is hét toestel als je niet wilt vrezen voor je batterij en kan qua snelheid zeker mee in de alledaagse taken. Voor €399 kan je de zwarte versie in de winkel gaan halen. Past de A5 binnen je budget en voldoet hij aan je eisen? Dan is het zeker een toptoestel dat de moeite waard is aan te schaffen.

Een reactie posten