Review: Samsung Galaxy View

Met de Galaxy View brengt Samsung opnieuw een nieuw concept op de markt. Eerder deden ze dit met de Note-serie, ze waren namelijk de eerste fabrikant die kwam met een phablet. Ondertussen zijn bijna alle vlaggenschepen van fabrikanten phablets, maar daar gaat het in deze review niet om. De grote vraag is of het concept van "reuzentablet" ook aanslaat bij het publiek.
Design

En dat is deze tablet echt, met 18.4 inch springt hij direct in het oog en overtreft hij ook de schermdiagonaal van de meeste laptops. Voor de rest valt er weinig op te merken aan deze tablet. Op de rechterzijde vinden we drie aansluitingen: de hoofdtelefoonaansluiting, micro-usb-poort en de aansluiting om de tablet op te laden. De micro-usb-poort dient dus enkel voor dataoverdracht. De achterflap hangt ter hoogte van het midden van de tablet vast en kan dankzij een scharniermechanisme in twee standen geplaatst worden: één om de tablet rechtop te zetten om bijvoorbeeld tijdens het eten televisie te kijken, en een andere om de tablet onder een hoek comfortabel op je schoot te kunnen leggen. Je kan de tablet dus niet gewoon plat op tafel leggen. Dat is echter helemaal geen nadeel.
Prestaties

Onder de motorkap van de View bevindt zich een Exynos 7580, een 64-bit octacore chipset die geklokt is op 1.6 ghz, van Samsung's eigen makelij, deze wordt ondersteunt door 2GB RAM-geheugen en presteert dan ook zeer goed. Het toestel hapert amper en is zeer vlot in het dagelijks gebruik, bij het multitasken en bij het schakelen tussen apps. De grafische kant wordt geregeld door een Mali-T720 GPU. Ook gamen op dit toestel werkt zeer fijn, echter is het jammer dat het toestel niet over een gyrosensor beschikt en je dus niet kan bewegen met de tablet als input, waardoor sommige games niet optimaal werken. 
Als extraatje kan je ook een micro-SD-kaart in het toestel steken wat altijd een fijne toevoeging is, moest het standaard interne geheugen van 32GB te weinig zijn.


Display
Op de voorkant vinden we een 18.4 inch FullHD paneel terug, jammer genoeg is dit geen OLED-paneel maar een TFT-scherm. De kwaliteit is zeer goed, alleen springen de kleuren niet van het scherm zoals we bij andere high-end producten van Samsung gewoon zijn. De kijkhoeken zijn ook goed.


Software


Op de View draait standaard Android 5.1 met de Touchwiz-schil van Samsung. Jammer dat er nog geen update naar Android Marshmallow beschikbaar is, maar de Touchwiz-schil zorgt op dit toestel voor een echte meerwaarde. Zo is het toetsenbord standaard numeriek dankzij het grote scherm en werken sneltoetsen die je kent van je desktop of laptop zoals Ctrl+A, Ctrl+V enzoverder allemaal en dat werkt erg prettig. Daarnaast kan je ook meerdere apps naast elkaar draaien wat op dit bijna-monitor-grote scherm zeer fijn werkt. Echter dienen ontwikkelaars deze functionaliteit wel in te bouwen in hun apps en is dit bij lang niet alle apps mogelijk.
Als laatste doelt de View nog op het kijken van live-televisie. Zo is er een speciaal homescreen met enkel apps om video's te kijken, waaronder Stievie, Youtube, De Redactie... Dit toont nog maar eens aan dat het een tablet is met vele doeleinden.
Batterij

Achterin vinden we een 5700 mAh grote batterij en deze levert zeer goede prestaties, in de twee weken dat ik het toestel uitvoerig testte, heb ik hem maar drie keer moeten opladen. Het toestel kan dus zeker op bijvoorbeeld een kantoor of in een gezin de hele dag mee bij intensief gebruik.

Gebruik

Wie gebruikt nu zo'n grote tablet? Het is namelijk niet echt handig om met zo'n ding 's avonds voor de tv in de zetel te zitten. We zien de View dan ook eerder als tablet die op een centrale plaats in het huis gezet wordt en vervolgens door het hele gezin gebruikt wordt wanneer er iemand passeert en snel iets wil opzoeken. Daarnaast biedt deze tablet ook veel mogelijkheden op zakelijk vlak. Het maken van bijvoorbeeld PowerPointpresentaties is veel fijner op een groot scherm en dankzij de multitask mogelijkheden ook veel makkelijker. Een echte vervanger voor je desktop of laptop is hij nog net niet, maar we verwachten dat Samsung bij volgende versies van deze tablet zeker die richting uit zal gaan.

Conclusie

Ben je opzoek naar een grote tablet die door heel het gezin gebruikt kan worden of ben je eerder opzoek naar extra functionaliteit voor op kantoor? Dan ben je bij de Samsung Galaxy View aan het juiste adres. Het basismodel dat enkel beschikt over een WIFI-antenne en 32 GB aan opslag kan je kopen voor €649.
  

Een reactie posten