Wiko Ridge 4G

Wiko heeft enkele weken geleden twee nieuwe toestellen uitgebracht: Ridge 4G en Ridge 4G Fab, wij hebben de Ridge 4G bekeken. De Ridge hoort thuis in het Useful & Trendy gamma waarin Wiko mikt op alleskunners. Hoe hij ons is bevallen kan je lezen in de review. De foto's zijn uiteraard gemaakt met de Ridge, foto's van het toestel met OnePlus One.


Design

Iets wat meteen opvalt aan het toestel is de achterkant, deze is gemaakt uit 'Sandstone', zoals ze zelf het zelf noemen. Het materiaal voelt zacht aan en is niet vingerafdrukgevoelig, maar OnePlus heeft dit vorig jaar al geïntroduceerd en het is jammer dat ze niet alleen het product maar ook de naam kopiëren.
Een deel van het toestel is gemaakt uit metaal, zo vinden we aan de zijkanten een uit aluminium vervaardigd deel. Dit geeft het toestel een premium gevoel.
Aan de onderzijde vinden we de micro-usbpoort, aan de rechterzijde de aan-uitknop en de volumeknoppen, aan de bovenzijde de koptelefoonaansluiting.
Met zijn 125 gram is het toestel niet zwaar en met 7.5 mm ook niet dik. Het toestel voelt degelijk aan.

Scherm

Het paneel waar je de hele dag op drukt is 5" groot en heeft een resolutie van 1280 bij 720, het is geen Full-HD scherm, maar kleuren worden goed weergegeven en tekst is duidelijk leesbaar. Met een pixeldichtheid van 294 PPI is alles duidelijk en mooi weergegeven. Ook de kijkhoeken zijn prima. Op de laagste helderheid is het scherm nog steeds redelijk fel, het verschil tussen de laagste en hoogste stand is dan ook niet zo heel groot. In sommige situaties kan dat wel eens vervelend zijn.

Camera

Op de achterzijde vinden we een exemplaar van 13 megapixel. Dezelfde Sony-sensor als in onder andere de Galaxy S4 schiet mooie plaatjes, kleuren zijn mooi en de foto's bevatten veel detail, Wiko heeft bij het kiezen van de sensor een goede keuze gemaakt.
Op de voorkant vinden we een 5 megapixel-exemplaar voor de selfies, deze maakt goede foto's, uiteraard niet de kwaliteit van de hoofdcamera, maar op selfie-gebied presteert deze zeer goed.


Prestaties

Achter het scherm bevindt zich een Snapdragon 410 processor, de 64-bit variant. Het is de eerste keer dat Wiko een processor van Qualcomm gebruikt, voordien deden ze dat steeds van MediaTek. De processor is snel, schakelen tussen apps gaat vlot en iedereen die de dagelijkse taken wil uitvoeren heeft meer dan genoeg rekenkracht, ook een zware game handelt het toestel zonder enig probleem af, mede dankzij 2GB RAM-geheugen. In benchmarks scoort het toestel wat zwakker dan dat je als gebruiker zelf ervaart, zo wordt nogmaals bewezen dat benchmarks niet alles zeggen.


Batterij

In de Ridge vinden we een batterij met een capaciteit van 2400 mAh, voor een toestel in deze klasse is dat aardig wat en dat merk je: je haalt makkelijk het eind van de dag op één batterijlading, gemiddeld had ik bij wat gamen en andere dagelijkse dagen nog zo'n 30% over. Knappe prestatie van Wiko.

4G

Een van de troeven van de Ridge 4G is de ondersteuning voor 4G, in deze klasse zien we meer en meer van die toestellen verschijnen, waarin ze voordien enkel ondersteuning voor 3G meekregen. De prestaties van deze internetconnectie zijn dan ook zoals je verwacht, het komt aardig in de buurt van het gewone WiFi-netwerk thuis.

Dual-SIM

Naast bovengenoemde ondersteuning van 4G, heeft de Ridge 4G net zoals de Jimmy, die we eerden testten, dual-SIM mogelijkheden. Aan de linkerkant van het toestel vinden we een nano-SIM of SD-slot. Aan de rechterkant een microSIM-slot. Het is dus niet mogelijk twee SIM-kaarten en een SD-kaart tegelijkertijd te gebruiken, dat is wel jammer.
Daarnaast heeft Wiko er wel aan gedacht de adapters mee te leveren zoals bij de Jimmy.

Software

De Ridge 4G draait op Android 4.4.4 KitKat, Wiko heeft er een eigen skin overgelegd. Gelukkig is deze niet zwaar, veelal zijn er enkel wat icoontjes aangepast en lijkt het dus erg veel op stock Android. Enkel de launcher, het homescreen, ziet er een beetje ongewoon uit: er is namelijk geen menuknop, al je apps staan naast elkaar op verschillende schermen zoals bij iOS, in stock Android zit er wel zo'n menuknop. Daarom is het voor de gebruikers die hieraan gewoon zijn even wennen, maar je kan als je wilt uiteraard zelf een andere launcher installeren. De software vertoont weinig haperingen en is heel stabiel. Op stabiliteit en snelheid is niets aan te merken, de software communiceert perfect met de hardware. Iets waar ik me aan stoorde was dat er spelfouten in de software zitten. Zo beginnen in de instellingen alle menu's met een hoofdletter, buiten het menu batterij, daar ontbrak de hoofdletter. Bij de camera vonden we contarst ipv contrast.


Plus- en minpunten

+  Snel                                                            - Software een beetje raar    
+  Batterij presteert goed                          - Dual-SIM icm SD-kaart is beperkt                            
+  Ondersteuning voor 4G                                             
+  Goede prijs

Conclusie

Met een adviesprijs van €229 (tot 30 april geldt een cashback-actie, met €50 cashback -> €179) is de Ridge 4G een mooie, degelijke en snelle telefoon. Voor de gemiddelde smartphone-gebruiker is de Ridge 4G dan ook een prima toestel, met ondersteuning voor 4G!

Een reactie posten