Review: Huawei Ascend Mate 7

Huaweis Ascend Mate 7 is het nieuwe model uit de Mate-lijn. De modellen met een groot scherm. De foto's in de review zijn uiteraard gemaakt met de Mate 7, die van het toestel zelf met de OnePlus One.


Design

De Huawei Ascend Mate 7 heeft een aluminium behuizing, hierdoor voelt het toestel heel degelijk aan, veel mensen hebben het veel liever dan plastic. Het voelt dan ook heel fijn aan, jammer dat het nogal glad is en het daardoor lijkt of het toestel uit je hand schuift. De Mate 7 is echt een gigantische smartphone, 15,7 centimeter hoog en 8,1 centimeter breed, en is daarom ook niet voor iedereen weggelegd en gemaakt voor een specifiek doelpubliek.
Op de voorkant vinden we grotendeels het scherm, daaronder "Huawei" en bovenaan de speaker, sensoren en de selfiecamera. Op de achterkant vinden we de hoofdcamera met LED-flits en een vingerafdrukscanner daaronder. Op de rechterzijde de volumeknoppen en de aan/uit-toets, links het SIM-slot en SD-slot. De Mate 7 is echt een mooie telefoon.
Scherm

Op de voorkant vinden we een 6" scherm, erg groot, met een Full-HD resolutie. Hierdoor krijgen we zo'n 368 Pixels per inch. Het scherm is door zijn grootte niet zo scherp als dat van kleinere toestellen met dezelfde resolutie, maar om dat verschil te kunnen zien moet je ze naast elkaar zien liggen.
Kijkhoeken zijn prima en ook afleesbaarheid in fel zonlicht kan de Mate 7 zonder problemen waarmaken.


Camera

Op de achterkant vinden we een camera die foto's kan maken in 13 megapixel. 13 megapixel zijn we ondertussen al gewoon van een groot deel van de huidige toestellen. De foto's zijn dan ook zeer mooi, kleuren worden goed gereproduceerd en er is veel detail. De foto's die deze camera maken zijn gewoon prima, al zijn foto's van andere 13 megapixel-camera's toch net iets beter.

Op de voorkant vinden we een selfie-camera van 5 megapixel. Ook deze maakt prima selfie's, er zijn natuurlijk betere exemplaren te vinden, maar daar focust dit toestel zich dan ook niet op.

Prestaties

Achter het scherm vinden we een processor die Huawei zelf ontwikkeld heeft, niet de meest voorkomende Snapdragons dus zoals je misschien in deze klasse zou verwachten, genaamd KiSilicon Kirin 925. De SoC werkt volgens het big.LITTLE principe waarbij 4 cores het zware werk zoals gamen voor zich nemen, deze draaien op 1.8GHz, de andere 4 cores nemen de minder veeleisende taken op zich, waaronder Facebook en WhatsApp, deze zijn geklokt op 1.3GHz.
In AnTuTu krijgen we een hoge score van 43461, daarmee komt hij makkelijk met de concurrentie mee. In de praktijk merk je dit, het toestel is zeer vlot, switchen tussen apps gaat snel... Al treedt er soms toch een kleine hapering op wat je van een toestel in deze klasse niet verwacht.


Batterij

Achter de SoC vinden we een gigantische batterij van 4100 mAh en dat is écht groot. Eindelijk hoef je niet meer te vrezen het einde van de dag niet te halen, zelfs niet als je de hele dag druk bezig bent met je toestel. Op bovenstaande screenshot valt te zien dat ik in de late namiddag nog steeds 81% van de batterijcapaciteit over had bij normaal gebruik. Als je niet te zware games speelt kom haal je dus de 4 à 5 dagen en dat is echt indrukwekkend. De Mate 7 heeft hier echt punten mee gescoord.Vingerafdrukscanner 

Op de achterzijde vinden we een vingerafdrukscanner. Ééntje die écht snel werkt, eens je afdruk is ingesteld kan je je toestel unlocken door simpelweg je vinger op de scanner te leggen, dit werkt vrijwel iedere keer zonder een tweede poging, ook hier heeft Huawei punten gescoord. Daarnaast kan je ook apps beveiligen met je vingerafdruk. Voor sommigen een echte meerwaarde.


Emui

De Mate 7 draait op Android 4.4.2 KitKat met de Emui-skin van Huawei. Deze skin zit er wat ouderwets uit en het hoofdmenu zoals we in standaard Android vinden is verdwenen, de apps staan net zoals bij iOS op pagina's langs elkaar. Er is wel de mogelijkheid om thema's te installeren, maar ook dat is vrij beperkt. De software werkt daarentegen wel fijn, op de eerder genoemde kleine haperingen na.Plus- en minpunten

+ Vingerafdrukscanner                                                            - Af en toe een hapering
+ Perfecte accuduur                                                                 - Geen hoofdmenu
+ Groot scherm                                                                        - Emui-skin
+ Goede camera
+ Aluminium

Conclusie

De Huawei Mate 7 is een prachtig toestel: mooi, snel, enorme accuduur én een goede vingerafdrukscanner. De concurrentie heeft hier weinig beters voor te bieden. Met een huidige prijs van €479 of zelfs minder krijg je een heel goed toestel dat misschien net dat tikje te duur is.

Een reactie posten