Review Android 5.0 Lollipop

In Android 5.0 Lollipop is er veel veranderd, naast het geheel nieuwe design zijn er ook een aantal nieuwe, handige functies in het besturingssysteem terug te vinden.



Easter Egg in Android Lollipop
Material Design, zo noemt Google het, het nieuwe design in Android en zo goed als alles is qua uiterlijk veranderd, van bootlogo tot het over de telefoon scherm, alles is gewoonweg anders.

Als eerste is er een functie bijgekomen die je direct ziet en die ook nodig was, ze was jammer genoeg nog niet eerder in Android beschikbaar, en ja, ze is misschien een beetje van iOS afgekeken...





Het unlocken van je toestel doe je voortaan door een simpele swipe naar boven te geven aan je scherm, de notificaties stapelen zich mooi op elkaar als kaartjes en je zit op je nieuwe homescreen, het eerste wat je dan waarschijnlijk opvalt zijn de nieuwe, Playstation-achtige knopjes onderaan het scherm en de witte app drawer knop. Wanneer je die opent, plopt de app drawer open en lijkt het of je simpelweg een map hebt geopend.

                            

Wanneer je vervolgens het notificatiescherm naar beneden haalt, zul je je ogen niet geloven, het vroegere zwart is fris wit geworden in combinatie met zacht grijs, ik hoor je al denken: en het quick-settings menu dan? Wel, trek de notificaties naar beneden en met een mooie, aangename animatie komt het tevoorschijn.


Vervolgens kom je via het nieuwe tandwieltje in de instellingen, waarbij de categorieën duidelijker waargenomen worden en zijn weergegeven in de cardstyle.







Ook de animatie die je naar Google Now brengt is vernieuwt.


Misschien wel het mooiste stukje uit Lollipop, de nieuwe recent apps switcher, hierin worden apps weergegeven in de vorm van kaarten en de animatie die de apps naar voor of achter brengt, blaast je gewoon omver.



Genoeg gezeverd over het wondermooie design, wat is er nu eigenlijk nieuw in Lollipop?

Als eerste kunnen op smartphones nu ook meerdere profielen ingesteld worden, dit was eerst enkel mogelijk op tablets.


Daarnaast zijn notificaties en geluiden beter te regelen, je kan nu een prioriteitsmodus instellen waarbij enkel de notificaties doorkomen die jij hebt ingesteld. Handig toch? Zo kan je bijvoorbeeld geen reclame-email in het midden van de nacht krijgen.


Iets wat voor velen een handige optie zal zijn, is de battery saver, een modus die je automatisch kan laten aangaan bij 5% of 15% batterij, of uiteraard handmatig inschakelen, waarna de navigatie- en notificatie-balk oranje kleuren. De modus zorgt dankzij het uitschakelen van ingewikkelde animaties en achtergronddata voor een 90-tal minuten extra batterij!



Iets wat misschien minder belangrijk is voor de gebruiker, maar zeker wel voor de ontwikkelaar is ART, de nieuwe runtime, voorheen was dit Dalvik. Dankzij ART (Android RunTime) worden apps sneller geopend en kunnen die zuiniger met de batterij omgaan, waardoor deze nog langer meegaat.

Lollipop is de grootste vooruitgang voor Android ooit en brengt naast smartphones en tablets het platform ook naar televisies, auto's en wearebles. Google heeft mag beloond worden voor zijn harde werk het afgelopen jaar.


+ Nieuwe, frisse design
+ ART als nieuwe runtime
+ Profielen op smartphones
+ Notificaties op het lockscreen


- Niet op alle toestellen (op dit moment enkel de meeste Nexus-toestellen en een aantal toestellen van Motorola)

Je Nexus-toestel updaten naar Android Lollipop doe je zo!

Stilaan zijn alle Lollipop-OTA's voor de ondersteunde toestellen wel te vinden op het internet, in deze tutorial leg ik jullie uit hoe je de nieuwe versie van Android al kan installeren zonder dat je moet wachten tot hij op je toestel binnenrolt.



Stap 1:

Eerst en vooral dien je de ADB drivers te installeren op je computer. Deze kan je hier downloaden.



Stap 2:

Als 2de stap dien je het vereiste updatebestand te downloaden en in dezelfde map te plaatsen als de ADB drivers. Het juiste updatebestand kan je hier vinden.

Stap 3:

Vervolgens dien je USB Debugging aan te zetten in de Ontwikkelaarsopties, wanneer de ontwikkelaarsopties niet zichtbaar zijn in je instellingen moet je eerst jezelf ontwikkelaar maken, dit doe je door een 7 à 8-tal keren op het buildnummer te drukken, het buildnummer vind je bij over de telefoon. Ook kan je hier controleren of je op Android 4.4.4 zit, anders werkt de OTA niet.

Stap 4:

Bij deze stap moet je ervoor zorgen dat je batterij voor minstens 80% vol zit, daarna moet je je toestel afsluiten en terug aanzetten door de volume-omhoog knop en de powerknop gelijktijdig te blijven indrukken. Op een gegeven moment komt er dan Start te staan, nu moet je een aantal keren op de volume-omhoog knop drukken tot er Recovery staat. Druk nu op de powerknop.

Stap 5:



Open een opdrachtvenster in de map waar je het updatebestand hebt staan door de Shift-toets en de rechtmuisknop in te drukken. Ondertussen heb je ook je toestel aan je computer aangesloten. Op je toestel navigeer je met de volumetoetsen naar apply update from ADB nu druk je in je opdrachtvenster adb sideload naamupdatebestand.zip waarbij je naamupdatebestand.zip vervangt door het juiste. Op de Nexus 7 2013 WiFi ziet er dat zo uit adb sideload 5a0f7a47588c268c239e58cf568823c6637c5af1.signed-razor-LRX21P-from-KTU84P.5a0f7a47.zip

Dit proces kan een tijdje duren. Als laatste kan je je toestel opnieuw opstarten door opnieuw te navigeren met de volumetoetsen en te bevestigen met de powerknop. En nu zit je op de nieuwste versie van Android, Android 5.0 Lollipop!

Update voor OnePlus One: XNPH44S

OnePlus is gestart met het uitrollen van een nieuwe update voor zijn toestel, de One.


De update bevat geen nieuwe functies, enkel bugfixes waaronder een probleem in de kernel waarbij er soms zwarte balken over het scherm kwamen, ook mogelijke problemen met wifi en het touchscreen, waar ik zelf nooit last van heb gehad, zijn opgelost.

De update is net iets kleiner dan 90 mb. Heb jij hem al binnen? Kan je echt niet wachten, kan je het updatebestand hier downloaden. Nu is het wachten op CM12S (Android Lollipop) voor de OnePlus One.