Review OnePlus One

Na een invite weten te bemachtigen, wordt het eens tijd om een review te schrijven over de OnePlus One. Uiteraard zijn de foto's gemaakt met de OnePlus One, die van het toestel zelf met de Samsung Galaxy S5.

Design

De 64 GB-versie van het toestel kijgt de naam Sandstone Black en zo voelt hij ook, hij voelt zacht en korrelig aan en vooral stevig. Iedere keer wanneer je hem opneemt is het een nieuwe beleving. Op de voorkant staat geen logo zoals bij vele andere fabrikanten wel het geval is, gewoonweg heel simpel. Op de achterkant zit de camera met dubbele LED-flits en daar staat een logo van OnePlus en eentje van CyanogenMod: de software waar dit toestel op draait.Scherm

Het scherm van de OnePlus One is 5.5" groot en heeft een resolutie van 1920 bij 1080. Met een pixeldichtheid van 401 PPI is het dan ook een heel duidelijk scherm dat ook buiten goed afleesbaar is. Het maakt gebruik van de Touch-on-lens technologie waarbij het touch-gedeelte en het scherm 1 component zijn. Kleuren worden bij dit IPS scherm mooi en natuurlijk weergegeven.
Sommigen klagen over wit dat gelig is, zelf heb ik dit probleem niet, normaal gezien verdwijnt de gele schijn na een aantal weken wanneer het scherm al vaker in gebruik is geweest. Dit heeft te maken met de lijm die gebruikt wordt.

Bellen

Na wat bugs in de software waarbij het belvolume te laag was, heeft CyanogenMod dit mooi opgelost en degene aan de andere kant van de lijn is dan ook prima te verstaan, ook op drukke en lawaaierige plaatsen.
Voor de andere ben je dankzij de 3 noise-cancelling microfoons duidelijk verstaanbaar zonder achtergrondlawaai.

Geluid

Op de onderkant van het toestel zijn 2 afzonderlijke speakers te vinden die een luid en mooi geluid geven, met ook wat bas en zo ook een soort van stereo-effect creëren. Een echt nadeel: wanneer je aan het gamen bent ben je snel geneigd je hand op de speakers te houden waardoor het geluid geblokkeerd wordt.

Prestaties

De OnePlus One heeft een Snapdragon 801, geklokt op 2.5 GHz, waardoor hij razendsnel is, mede door CyanogenMod en zijn 3 GB RAM. In AnTuTu scoorde hij 37153, ver boven de andere toppers uit, in AnTuTu v5 Alpha 2 behaalde hij een score van 45690.
Bij zware games heeft dit toestel nergens problemen, net zoals bij de alledaagse, normale taken. Er is geen ander toestel dat aan deze snelheid kan tippen.37153 in AnTuTu 4

Vergelijking met andere toestellen

AnTuTu 5


Camera

Een 13 megapixel exemplaar van Sony, de Exmor 214 om precies te zijn. Hij heeft 6 lenzen en maakt daarom bij weinig licht ook goede foto's, waarbij de dubbele LED-flits dan weer helpt.
De kleuren van de foto's zijn natuurlijk en er zit veel detail in de foto's. Echt een prima camera, een van de betere die op dit moment in smartphones te vinden zijn.
De camera-app van CyanogenMod is de meest uitgebreide die je kan vinden, het is zelfs mogelijk de gewenste video-codec te kiezen. Door heen en weer te swypen kan je filters kiezen en filmen in 4K UHD en zelfs 4K DCI is mogelijk. 


Batterij

3100 mAh, jawel zo groot is ze. Dankzij die grootte kan je dus ook echt veel doen zonder te hoeven vrezen dat je de avond niet haalt. Bij licht gebruik haal je net zo'n twee en een halve dag. Bij zwaar gebruik, met zo'n 7 uur on-screen time, haal je de dag met een overschot van om en bij de 30 %. Wil je hem niet opladen en toch de volgende dag doorkomen? Dan zal het toch maar nipt zijn met normaal gebruik.

Software

De OnePlus One draait op één van de populairste custom ROMs, CyanogenMod genaamd. Voor de OnePlus One hebben ze zelfs een speciale versie, CyanogenMod 11S, gemaakt waar nog meer opties inzitten.
CyanogenMod 11S is gebaseerd op het kale Android 4.4.2 KitKat met alle bekende features van CM zoals PrivacyGuard: een app waar je elk recht van elke app afzonderlijk kan blokkeren. Daarnaast kan je via Themes Showcase allemaal thema's voor je toestel installeren di letterlijk elk detail onderhanden nemen.
Mede dankzij de software kan je kiezen voor on-screen knoppen of capacitieve knoppen.
Een groot voordeel is dat het toestel makkelijk te rooten is. 

Plus- en minpunten

+ Snel                                                - 4G niet bij elke provider beschikbaar
+ Voelt degelijk aan                          - Geluid wordt geblokkeerd bij het gamen
+ Goede camera
+ Mooi scherm
+ Extreme accuduur
+ CyanogenMod

Conclusie

De OnePlus One is echt één van de beste toestellen die je op dit moment kan kopen, voor het 64 GB model tel je €299 neer en voor het 16 GB model €269. Zelfs de Nexus 5, wat ook echt een toptoestel is betaal je voor het 16 GB model toch al een €349 neer. Mede door zijn prijs en uitmuntende specificaties is de OnePlus One een prima toestel.

Een reactie posten