Review Samsung Galaxy S5

De Samsung Galaxy S5, het laatste toptoestel van Samsung heb ik mogen testen. In deze review gaan we hem dieper bekijken. Alle foto's in deze review zijn geschoten met de S5, behalve die van het toestel zelf, die zijn getrokken met de OnePlus One.

Design

De S5 is iets anders ten opzichte van zijn voorganger: de S4. Hij heeft op de achterkant een puntjespatroon wat wel doet denken aan de Nexus 7 (2012). Het voelt zacht en stevig aan, aan de zijkant vinden we een soort nep-chroom wat misschien wel een beetje goedkoop aanvoelt. Aan de voorkant is en blijft het een echte S-smartphone met in het midden een fysieke home button en daar langs 2 capacitieve knoppen: een terug-knop en recent-apps-knop.




Bellen

Misschien niet het belangrijkste punt meer van een smartphone, maar velen hebben het zeker nodig. Het geluid is helder en duidelijk al mag het wel wat harder vond ik persoonlijk, zeker bij veel achtergrond lawaai is het moeilijk de spreker te verstaan. 

Scherm

Zoals we gewoon zijn van Samsung: bloedmooi, een 5.1" Full HD Super AMOLED scherm met een pixeldichtheid van 432 PPI kan je de pixels niet onderscheiden. Kleuren spatten van het scherm. Wit is wit en niet gelig en zwart is ook echt zwart en niet donkergrijs.
De kijkhoeken zijn bij de Galaxy S5 zeer goed te noemen, vanuit bijna elke hoek is het scherm prima te lezen.
Het is gewoon een prima scherm.

Camera

De camera op deze smartphone is een 16 megapixel exemplaar van Samsung zelf met een enkele flits. De foto's die deze camera maakt zijn adembenemend. De beste camera die in een huidige smartphone te vinden is. Kleuren worden heel mooi weergegeven en er zit veel detail in de foto's. Ook bij weinig licht presteert deze camera goed. De camera stelt snel scherp en maakt ook snel foto's.





Aan de voorkant bevindt zich een 2 megapixel die in Full HD kan filmen, niet de beste selfie-camera die er is op dit moment, maar zeker voldoende.

Geluid

Op de achterkant van het toestel bevindt zich de speaker. Deze produceert helder en duidelijk geluid. Ook wanneer je het volume helemaal opschroeft begint hij niet te kraken of rare geluiden te produceren. Bassen zouden wel iets dieper mogen, maar voor een telefoon is dit zeker een goede speaker.

Prestaties

Onder de motorkap van dit toestel bevindt zich een Qualcomm Snapdragon 801 processor, die geklokt is op 2.5 GHz die ondersteunt wordt door 2 GB RAM. In AnTuTu behaalt deze een score van 34811 wat uitmuntend goed te noemen is. Apps worden snel geopend, maar af en toe hapert het weleens bij de software zelf, hier later meer over. Zware games zoals Asphalt 8 draaien zonder problemen op dit toptoestel.




Tijdens het gamen werd mijn toestel heel heet wat toch wel een vreemde indruk gaf. Heel schadelijk zullen deze temperaturen niet zijn voor je toestel, maar toch...

Batterij

De batterij blijft nog steeds een zwaktepunt van een smartphone, heeft Samsung dat opgelost?
In de S5 bevindt zich een accu met een capaciteit van 2800 mAh, redelijk veel. Na vier en een half à vijf uur on-screen time is de batterij zo goed als leeg. Met zwaar gebruik haalt ze dus zeker goede scores. Wat wel tegenviel was de battery drain 's nachts: met WiFi, Bluetooth, 4G, GPS uit verloor de batterij 23%(!), wat toch wel erg veel te noemen is. Dit probleem heb ik gelukkig maar 1 keer gehad, maar de energiebesparingsmodus zou ik toch wel inschakelen, hierdoor verloor de batterij geen enkele procent.
Als je de telefoon gewoon in je broekzak laat zitten verlies je bijna geen procenten, maar eens je dan een app opent gaat het percentage gestaag naar beneden.
Sommige dagen gaat hij bij hetzelfde gebruik de volledige dag mee, maar soms moet je hem ook 's middags al opladen.
Bij normaal gebruik haalde ik zo'n 1.5 dag.

Vingerafdrukscanner en hartslagmeter

Buiten alles wat de meeste high-end smartphones bezitten, heeft de Galaxy S5 een vingerafdrukscanner en hartslagmeter aan boord. 
De vingerafdrukscanner registreert probleemloos je afdruk, in het begin is het even proberen, maar na een paar uurtjes heb je door hoe het werkt en heb je bijna altijd vanaf de eerste poging toegang tot je telefoon. Naast alleen het ontgrendelen heeft kan je er ook je PayPal-account mee verifiëren, wat zeer handig kan zijn.
De hartslagmeter bevindt zich net onder de cameralens en is zeer accuraat. Soms duurt het even, maar soms is je hartslag ook binnen luttele seconden gemeten.

IP-67

De S5 heeft een IP-67 certificaat meegekregen wat wil zeggen dat het toestel stof- en waterdicht is tot op een diepte van maximaal 1 meter gedurende 30 minuten. Een douche, bad of zwempartijtje mogen dus geen gevaar vormen voor je smartphone.
Het is Samsung zelfs gelukt de achterklep te verwijderbaar te maken, maar hoe is hij dan waterdicht? Er zit namelijk een rubberen rand die ervoor zorgt dat er geen water bij kan komen. Zorg wel dat je klepje en de achterklep goed vastgeklikt zijn!



Touchwiz

Touchwiz is nog altijd één van de zwaarste skins voor Android en gemaakt door Samsung, uiteraard. Zeker als je van het door Google bedoelde Android komt is het in het begin een aanpassing.
Afgelopen jaren haperde deze smartphones nogal eens, Samsung heeft dit jaar Touchwiz opgefrist en haperingen worden nu maar zelden meer vastgesteld. Touchwiz is geoptimaliseerd voor het Super AMOLED-scherm zodat kleuren nóg beter tot hun recht komen. Naast deze optimalisaties zit Touchwiz boordevol extra functies zoals Air Gestures (bijvoorbeeld met je hand boven het scherm zwaaien om zo te scrollen). Er zijn handige functies maar ook totaal nutteloze zoals Toolbox, hiermee kan je met een over je scherm vliegende widget snel toegang krijgen tot je favoriete apps, terwijl je ze even snel via de app drawer geopend hebt.
Touchwiz is nogal druk en mag zeker ook wat minimalistischer ogen.
Het spijtige is dat er van de 16 GB op mijn toestel maar 10 GB overschoot, gelukkig kan je wel een Micro SD kaart plaatsen tot 128 GB.
Samsung heeft met Touchwiz deze keer zeker goed werk geleverd al mag het toch nog wel een beetje meer naar het door Google bedoelde Android.

Fitness

Dit jaar focussen bedrijven op design en fitness, zo ook doen ze dat bij Samsung. Met de app S Health kan je perfect al je activiteiten volgen. Je kan gaan fietsen, rennen, wandelen of op trektocht gaan en kan je zo je dagelijkse doelen instellen. Er zit een ingebouwde stressmeter in of dit 100% klopt weet natuurlijk niemand, maar het is wel leuk om eens uit te testen. Bij 'Eten' kan je een foto maken van je maaltijd en zo je aantal calorieën bereken aan de hand van wat je toevoegt. De lijst van voedingsmiddelen is bijna eindeloos, alles staat er letterlijk in. Van een groot pak frieten van McDonald's tot aan diepvries frieten van Aldi. Je gezondheid zal dus met de S5 optimaal moeten zijn.
Samsung zou misschien als extra toepassing de gebruiker zelf laten kiezen welke merken of winkels, waar hij het meest koopt, toevoegt. In de vorm van downloadbare paketten. Zo zou je je calorieën nog nauwkeuriger kunnen berekenen.




Plus- en minpunten

+ Prima scherm                                                            - Batterij is soms nogal wisselvallig
+ Water- en stofdicht                                                   - Touchwiz is nog te druk
+ Goede camera                                                         
+ Vingerafdrukscanner is veilig en snel
+ Snelle WiFi en snel 4G

Conclusie

De Samsung Galaxy S5 is een prima smartphone met veel handige features, een adembenemend scherm en een snelle processor. Heb je het geld er voor over dan is het zeker een aanrader!



1 reacties:

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Een reactie posten