Android: de vooruitgang

In 2005 werd Android overgenomen door Google: een revolutie in onze wereld.

Het besturingssysteem was eerst bedoeld als OS voor camera's waarin dan een cloud-dienst verwerkt zou zitten. Maar wanneer Google het bedrijf Android Inc. overneemt in 2005 slaat het helemaal om...

De eerste publieke release, versie 1.0, vond plaats in 2008, waarna de versies: 1.1 en 1.5 Cupcake elkaar snel opvolgden. Cupcake bevatte een integratie met YouTube.

In september 2009 was het de beurt aan Donut waarbij de Android Market uitgebracht werd. Een maand later kwam Android 2.0 Eclair uit die een betere resolutie, een vernieuwde interface en ondersteuning voor Bluetooth 2.1 bracht.

De eerste echt gebruikte versie van Android was 2.2 Froyo, die door vele fabrikanten graag gebruikt werd, tot spijt van de gebruikers.  (Denk aan Samsung!)  Deze versie had als grootste vernieuwing zijn nieuwe interface.

December 2010 werd Android 2.3 Gingerbread op de markt gebracht, ook weer vaak gebruikt. Android werd geoptimaliseerd voor het gebruik met sociale netwerken.

3.0 Honeycomb was een flater. Het was ontwikkeld met de bedoeling de opkomende markt rond tablets kunnen bij te staan, maar fabrikanten installeerden gewoon Android 2.3 op die toestellen. Er werd ondersteuning voor dualcore-processors toegevoegd en Google Maps in 3D en Google Talk, het huidige Hangouts werd ook nog aan het lijstje toegevoegd.


4.0 Ice Cream Sandwich was een samenvoeging van Android 2.3 en 3.0: gemaakt voor tablets en smartphones dus. Deze versie beschikt over een volledig nieuwe UI en Google TV werd aangekondigd, iets waar we later niets meer over gehoord hebben.

Een jaar later werd Android 4.1 Jelly Bean uitgebracht, op 9 juli 2012 om precies te zijn. Bij deze versie, die op vele toestellen geïnstalleed wordt, werd Google Now geïntroduceerd, dé spraakassistent van Google.

De belangrijkste feature in de volgende versie, 4.2 Jelly Bean, was Daydream: een soort van screensaver voor bijvoorbeeld tijdens het opladen. Ook werd Google Now vernieuwd.

Google Keep wordt een systeem-app en Bluetooth 4.0 LE werd toegevoegd: een zuinigere versie bedoeld voor de opkomende markt van wearables. Dit allemaal in Android 4.3 

Op 24 oktober 2013 werd Android 4.4 uitgebracht, een versie die nu begint op te komen onder de toestellen. De blauwe kleurtjes zijn vervangen door wit, het systeem dient maar 512MB werkgeheugen te hebben zodat ook low-end toestellen op de laatste versie kunnen draaien. Bij de launch werd de nieuwe Google Now launcher voorgesteld die tot nu toe enkel te verkrijgen zijn voor Nexus-apparaten, het OS wordt bijna volledig verweven met Google Now en er zijn Cloudprintmogelijkheden die erg nuttig zijn, ook klassieke printers werken hier mee.


Wat gaat er nu komen? Wel, dat is de vraag. Waarschijnlijk zal het Android 4.5 zijn of 5.0 met de naam Lollypop als we de alfabetische volgorde zouden respecteren. Wat deze versie te bieden heeft zullen we waarschijnlijk dit najaar gaan zien.

Een reactie posten